Jak vybrat tu nejlepší šatní skříň do ložnice?

26.8.2024

Šatní skříň je nezbytným kusem nábytku v každé ložnici. Slouží nejen k praktickému uložení oblečení a doplňků, ale také významně ovlivňuje celkový vzhled a atmosféru místnosti. Pokud právě přemýšlíte o pořízení nové šatní skříně do ložnice, možná se vám bude hodit pár tipů, které vám pomohou vybrat tu nejlepší možnost.

6 kroků při výběru šatní skříně do ložnice

1. Velikost a uspořádání prostoru

Prvním krokem při výběru šatní skříně do ložnice je důkladné zhodnocení velikosti a uspořádání vašeho prostoru. Je důležité přesně změřit plochu, kde plánujete skříň umístit, a přemýšlet o tom, jaký typ skříně by se nejlépe hodil k rozvržení místnosti. V menších ložnicích je ideální volbou vestavěná skříň, která maximálně využije dostupný prostor. Naopak v prostornějších ložnicích si můžete dovolit volně stojící skříň, která může sloužit i jako výrazný designový prvek.

2. Typy šatních skříní

Existuje několik typů šatních skříní, z nichž každý má své výhody:

  • Klasické skříně s dveřmi
    Jsou nejběžnější volbou a poskytují dostatek úložného prostoru pro oblečení, obuv a další doplňky. Mohou mít různé počty dveří a kombinovat otevřené police, zásuvky a věšáky.
  • Posuvné skříně
    Ideální do menších ložnic, kde není dostatek místa na otevírání klasických dveří. Posuvné dveře šetří místo a zároveň působí moderně a elegantně.
  • Rohové skříně
    Skvělé řešení pro optimalizaci prostoru v ložnicích, kde je třeba využít každý centimetr. Rohové skříně nabízejí často překvapivě velký úložný prostor.

3. Materiály a design

Šatní skříň je dominantním prvkem ložnice, a proto by měla ladit s celkovým stylem místnosti. Klasickým a univerzálním materiálem je dřevo, které dodává interiéru teplo a eleganci. Modernější vzhled získáte s použitím skříní s kovovými nebo skleněnými prvky, které dodají ložnici vzdušnost a lehkost.

Pokud máte rádi minimalistický design, zvolte skříň s hladkými liniemi a neutrálními barvami, jako je bílá, šedá nebo černá. Naopak, pokud preferujete rustikální nebo venkovský styl, zvažte skříň s přírodním dřevem a detaily, jako jsou zdobené úchytky či patinovaný povrch.

4. Úložný prostor a funkčnost

Kromě vzhledu je klíčová i funkčnost šatní skříně. Před nákupem si promyslete, jaké druhy oblečení a doplňků budete ukládat, a podle toho zvolte skříň s vhodným vnitřním uspořádáním. Užitečné jsou zejména:

  • Věšáky na šaty: Pro zavěšení dlouhých šatů, kabátů a sak.
  • Poličky a zásuvky: Na trička, kalhoty, spodní prádlo a doplňky.
  • Výklopné tyče: Pro lepší přístup k oblečení uloženému vysoko.

5. Osvětlení a zrcadla

Pro větší komfort a funkčnost je dobré zvolit šatní skříň, která má integrované osvětlení. LED osvětlení uvnitř skříně usnadní orientaci mezi uloženým oblečením, zejména ve večerních hodinách. Zrcadla, ať už vnější nebo vnitřní, jsou dalším praktickým prvkem. Zrcadlové dveře navíc opticky zvětší prostor a dodají ložnici na eleganci.

6. Cena a kvalita

Cena šatní skříně se může výrazně lišit v závislosti na materiálu, velikosti a značce. Je důležité najít rovnováhu mezi kvalitou a cenou. Investice do kvalitní skříně se vyplatí, protože vám bude sloužit mnoho let. Levnější modely mohou sice na první pohled vypadat atraktivně, ale často trpí nižší životností a horšími materiály.

Více o našich skříních

Máte dotazy?

Nebo chcete vědět více? Neváhejte nás kontaktovat, jsme tu pro vás.